Вівторок
23 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Історична промова Президента України Зеленського у Європарламенті

Рейтинг 3.0 з 5. Голосів: 2

zelensky-zvernennya

Президент України Володимир Зеленський 1 березня 2022 року виступив на засіданні Європарламенту, підключившись по відеозв'язку. Після його виступу європейські депутати аплодували стоячи. Ця промова увійшла в історію. Наводимо нижче повний текст виступу.


Шановні присутні.

Ви знаєте, я останніми днями не знаю, як правильно усіх вітати. Тому що я не можу казати «Доброго ранку», або «Доброго дня», або «Доброго вечора». Не можу, і це абсолютна правда, бо щоденно для когось цей день точно не добрий, щоденно для когось цей вечір останній. Я говорю сьогодні і зараз про своїх громадян України, які захищають ціною свого життя наші гідності, нашу свободу.

Я радий цьому настрою – такому об'єднуючому. Я радий, що ми об'єднали сьогодні всіх вас – країни Європейського Союзу, але я не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, для кожного українця і нашої держави. Така висока ціна. Дуже висока ціна. Тисячі загиблих людей. Дві революції, одна війна і 5 днів повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Ви знаєте, я не говорю, не читаю папірці, бо папірці в житті моєї держави скінчилися. Усе це реальність: усі ці загиблі люди, все це справжнє життя. І ви знаєте, я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рівними, такими, як ви, як кожна людина, ми віддаємо наших найкращих людей: найміцніших, найсильніших, українців, надзвичайних.

І ми дуже часто любимо говорити, що ми всіх переможемо, і я дуже радий, що ви зараз про це вже не тільки кажете, а й бачите це. І ми точно всіх переможемо, а я впевнений у цьому. Є такий вислів: «Український вибір Європи». Те, чого ми прагнули, до чого йшли і йдемо. І я дуже хотів би, щоби звучав у вас до нас «Вибір Європою вже України».

У мене є декілька хвилин, щоб поспілкуватися з вами, тому що є невечликі у нас перерви через постійні обстріли і ракетні удари. Цей ранок був трагічним для всіх нас. Дві крилаті ракети – по Харкову. Місто, яке біля кордонів з Російською Федерацією, там завжди було дуже багато росіян і завжди вони товаришували, дуже теплі відновини були. Там більше 20 вишів, це був і є центр, де найбільша кількість університетів у нашій країні. Молодь – яскрава, розумна, яка завжди збирається і збиралася на всі свята на найбільшій площі у нашій державі. Площа Свободи. І це найбільша площа в Європі. Уявіть собі – вранці, дві крилаті ракети у площу Свободи. Десятки жертв. Ось така ціна свободи.

Ми боремося просто за свою землю і свою свободу, і, повірте мені, незважаючи на те, що зараз заблоковано усі великі міста нашої держави, ніхто в нашу свободу і державу не зайде. Повірте мені. Кожна площа сьогоднішнього дня, як би вона не називалася, вона називатиметься площею Свободи. У кожному місті нашої держави. Ніхто не зламає нас, ми сильні, ми українці.

У нас є, знаєте, бажання, щоб наші діти жили. Мені здається, що це чесно. Учора 16 дітей загинули. І знову президент Путін скаже, що це якась-там операція, і ми б'ємо по військовій інфраструктурі. Де наші діти? На яких вони військових заводах працюють? На яких ракетах вони? Може, вони у танках їздять? 16 дітей ти вбив!

У нас дуже вмотивований народ, дуже. Ми боремося за наші права – свободу та життя. А зараз ми боремося за виживання. І це наша головна мотивація. Але ми боремося, щоби бути рівноправними членами Європи. І я вважаю, що сьогодні усі ми показуємо, що ми такі. З нами Європейський Союз буде точно міцнішим. Без вас Україна буде самотньою. Ми довели свою силу, довели, що ми, як мінімум, такі самі, як ви. Доведіть, що ви разом з нами. Доведіть, що ви нас не відпускаєте. Доведіть, що ви дійсно європейці, і тоді життя переможе смерть, а світ – темряву.

Слава Україні!

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber