Середа
24 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Гаазький міжнародний трибунал розпочав розслідування військових злочинів РФ в Україні

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

gaagskyy-trybunal-ukraina

 

Гаазький міжнародний кримінальний суд (МКС) — перший правовий інститут, що діє постійно, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року. На відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно. У його компетенцію входять злочини, здійснені після набуття чинності Римського статуту. Розташований у місті Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці. Міжнародний кримінальний суд не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, але має іншу компетенцію. МКС не входить в офіційні структури Організації Об'єднаних Націй, хоча може порушувати справи за поданням Ради Безпеки ООН.


Заява прокурора МКС Каріма Хана щодо ситуації в Україні

2021-icc-prosecutor-karim-khan-qc

Повний текст заяви, опублікований на офіційному сайті МКС:

Минулої п’ятниці я висловив свою дедалі більшу стурбованість подіями, які розгортаються в Україні, що перегукується зі стурбованістю, висловленою світовими лідерами і громадянами у всьому світі. Сьогодні я хочу повідомити, що вирішив якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні

Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), тому сама не може передати цю ситуацію до мого офісу. Але Україна раніше двічі скористалася своїми правами, щоб на законних підставах визнати юрисдикцію Суду щодо підозрюваних злочинів за Римським статутом, які відбуваються на її території, якщо Суд вирішить її здійснити.

Перша декларація, що була подана урядом України, стосувалася визнання юрисдикції МКС щодо імовірних злочинів, скоєних на території України з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Друга декларація подовжила цей період на відкритій основі, щоб охопити триваючі імовірні злочини, скоєні протягом усього періоду на території України з 20 лютого 2014 року.

Я ознайомився з висновками Офісу, що випливають із попереднього вивчення ситуації в Україні, та підтвердив, що є достатні підстави для початку розслідування.

Зокрема, я впевнений, що є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні були скоєні як воєнні злочини, так і злочини проти людства стосовно подій, які вже були оцінені під час попередньої експертизи Офісом. Враховуючи розширення конфлікту останніми днями, я маю намір, щоб це розслідування також охопило будь-які нові імовірні злочини, що підпадають під юрисдикцію мого Офісу, які вчиняються будь-якою стороною конфлікту на будь-якій частині території України.

Я вже доручив своїй команді вивчити всі можливості збереження доказів. Наступним кроком є ​​продовження процесу пошуку та отримання дозволу від Палати попереднього провадження Суду на відкриття розслідування. Альтернативний шлях, викладений у Статуті, який міг би ще більше прискорити розгляд справи, — це передати державі – учасниці МКС справу до мого Офісу, що дасть змогу нам активно й негайно розпочати незалежні та об’єктивні розслідування Управління.

Я також буду просити підтримки всіх держав-учасниць і міжнародної спільноти в цілому, коли розпочнеться розслідування. Я буду закликати до додаткової бюджетної підтримки, до добровільних внесків на підтримку всіх наших справ, до надання безоплатного персоналу. Важливість і терміновість нашої місії є занадто серйозними, щоб бути заручниками браку коштів.

Я продовжуватиму уважно стежити за подіями на місцях в Україні і знову закликаю до стриманості та суворого дотримання чинних норм міжнародного гуманітарного права.

Якщо хтось має інформацію, що стосується ситуації, її можна надіслати до Офісу прокурора на адресу: email-mks-gaaga.

Кожен свідок, який може повідомити про факти вбивства російськими окупантами мирних жителів, варварських ракетно-бомбових та артилерійських ударів по лікарнях, школах, житлових будинках та інших цивільних об'єктах, будь ласка, зробіть це. Писати прокурору можна будь-якою мовою, для нього зроблять переклад.

Як повідомило на своєму сайті міжнародне інтернет-агенство новин Reuters, слідчі Гаазького міжнародного кримінального суду вже вирушили в Україну.

image 1

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber