Середа
24 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Амстердамський суд офіційно постановив — передати скіфське золото Україні

Рейтинг 4.4 з 5. Голосів: 7

Скіфське золото - суд постановив віддати

У вівторок, 26 жовтня 2021 року апеляційний суд в Амстердамі, після 7 років розгляду справи, постановив - скіфське золото, на яке претендують кримські музеї, за законом належить Україні й підлягає передачі Києву. Цю інформацію опублікували на своїй сторінці Reuters.

Хронологія подій:

  • У 2013 році чотири кримських музеї направили в Амстердам виставку «Крим — золото і таємниці Чорного моря». Серед експонатів - скіфський золотий ковпак (церемоніальний ворворк), акінак (з кургану Товста Могила), вівтар скіфського царя Скілура, статуя змієногої богині Табіті, коштовності, прикраси та інші предмети (~ 500 експонатів). Приблизна оціночна вартість колекції - 2 мільйони євро.
  • У 2014 році Крим був анексований Російською Федерацією й постало питання, кому повертати колекцію «Скіфського золота». Музей Алларда Пірсона в Амстердамі, де проходила виставка "Крим. Золото і таємниці Чорного моря" віддав це питання на розгляд суду.
  • У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама ухвалив рішення відправити експонати кримських музеїв на територію України до Києва (Музей історичних коштовностей України), але кримські музеї подали апеляційну скаргу.
  • Нові слухання розпочалися у 2019 році, але потім кілька разів відкладалися.

skifskyi-zolotyi-kovpak-shlem

Хоча об'єкти походять з Криму, вони є частиною культурної спадщини України після того, як вона стала незалежною у 1991 році. Музей Алларда Пірсона більше не зобов'язаний повертати експонати в кримські музеї. Конституційні права держави Україна, засновані на Законодавстві про Музеї, мають первинний пріоритет, — заявила головуюча суддя Полін Хофмейєр-Руттен.

Президент України Володимир Зеленський вже встиг привітати всіх українців з цією визначною подією:

Кришталева застібка - скіфське золотоСкіфо-сарматська фібула-застібка із золота та гірського кришталю у формі дельфіна (І ст. до н. е. - I ст. н. е.), знайдена у Ногайчинському кургані поблизу села Червоного Нижньогірського району Криму.

skifski-zastibkyЦі сережки є результатом розкопок 2008 року в пізньоантичному могильнику Джург-оба, що знаходиться неподалік села Завітне Ленінського району Криму. Некрополь лежить на 1200 метрів північніше античного міста Кітей, яке входило до складу Боспорської держави.

pohoronnyi-vinokЗолотий скіфський поховальний вінок, датований V ст. н. е., також було знайдено у некрополі Джург-оба. 

prykrasy-skifivКоштовності скіфів із Усть-Альминського городища, яке знаходиться на західному березі Криму - поблизу села Піщане Бахчисарайського району - І ст. н. е. Усть-Альма - це друге за величиною і значимістю городище Скіфського царства у Криму.

Тим не менш, російська сторона має право оскаржити це рішення в касаційній інстанції - Верховному суді Нідерландів. 

Сподіваємося, справа не затягнеться ще на 2 роки.

З нетерпінням очікуємо повернення реліквій наших прапращурів додому!

Слава Україні!

alard-pirson-museum


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber