Середа
17 квіт., 2024
     

Ukrainian English

9 листопада — День української писемності та мови, радіодиктант національної єдності

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Українська мова і писемність

День української писемності та мови — свято державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Свято встановлено 9 листопада 1997 року указом Президента України №1241/97 «Про День української писемності та мови». На цей день також припадає вшанування Нестора Літописця - упорядника "Повісті минулих літ".


В День української писемності та мови, на Українському радіо традиційно відбудеться Радіодиктант Національної Єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку усі охочі можуть узяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з'ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. 

Цього року текст радіодиктанту прочитає відомий український письменник Юрій Андрухович, а в методичній роботі над диктантом брала участь мовознавець, доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Національного університету Києво-Могилянської академії Лариса Масенко.

Трансляція диктанту розпочнеться 9 листопада 2021 року о 10:00 за Київським часом і буде проходити на різних онлайн-платформах:

Спочатку всіх учасників ознайомлять з правилами проведення диктанту, а вже потім прочитають його. Тобто, фактично, Юрій Андрухович почне читати приблизно о 10:30.

Відомі українці також братимуть участь у написанні диктанту національної єдності. Для цієї мети спеціально був облаштований читальний зал Національної бібліотеки імені Вернадського та приміщення радіохабу Академії суспільного мовлення.

Ми також підготували для вас цікаву підбірку статей про українську мову:

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber