П'ятниця
05 черв., 2020
завантаження...

Рецепт львівської паски

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Великодні паски Західної України

Паска по-львівськи, за прадавнім дідівським рецептом. Найсмачніші великодні паски Західної України. Рецепти перевірені не одним поколінням галичан.

 

Львівська паска

Тісто: 1 кг борошна в/г, 42 г львівських дріжджів пресованих; 1,5 ч. л. солі, 1,5 скл. молока (300мл), 5 жовтків, 3 яйця, 120 г цукру, 200 г масла, 1 пакетик ванільного цукру, 2 ч. л. обліпихової олії, 2 ст. л. олії, 1,5 скл. родзинок, 45 г цукатів, цедра лимону. (Якщо Ви хочете приготувати більш солодку паску, кількість цукру потрібно збільшити вдвічі, дріжджів в 1,5-2 рази і зменшити кількість молока).

Половину борошна перемішати з розчиненими в теплому молоці дріжджами (частиною) і залишити, щоб розчина підійшла. Яйця бажано розтерти з цукром, ванільним цукром і сіллю. До розчини додати решту дріжджів, яєчну суміш,  два види олії, решту борошна і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, родзинки, цукати, цедру і дуже добре вимісити. Накрити, залишити, щоб тісто підійшло.

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2 рази, поділити його і викласти у форми, заповнивши їх тістом на 1/3 висоти. (Якщо використовувати металеві форми – їх потрібно попередньо змастити маслом чи маргарином і застелити папером, який також необхідно змастити). Форми з тістом поставити в тепле місце на 60-70 хв., щоб тісто підійшло.

Випікати при температурі 180-200 градусів протягом 30-60 хв. (залежно від маси виробу). Поверхню пасок змастити жовтками в кінці випічки.

lvivska-paska-recept

Великодня бабка з цукатами

Інгредієнти: борошно: 5 склянок, дріжджі : 50 г., молоко: 1 склянка, яєчні жовтки: 10 шт., яєчні білки: 3 шт., цукор: 1 склянка, вершкове масло: 250 г., родзинки (без кісточок): 1/2 склянки, коньяк: 1-2 ст. л., цукати: 1-2 ст. л., цедра лимону: 3 ч. л., кардамон або тертий мускатний горіх: 1 ч.л., ванільний цукор, дрібка солі.

Як приготувати:  1. Заварити 1/2 склянки борошна в 1/2 склянки киплячого молока, розмішати до утворення еластичної маси. Дріжджі розчинити в 1/2 склянки теплого молока, змішати з 1/2 склянки борошна і поставити у тепле місце приблизно на 10 хв. Потім зробити дріжджову суміш, з’єднавши отримане тісто з розчиненими у молоці дріжджами, розмішати її, накрити рушником і поставити у тепле місце, щоб підійшла. 2. Жовтки, цукор і сіль розтерти в однорідну масу і збити до утворення білого кольору. Половину розтертих жовтків влити у дріжджову суміш, додати четвертину склянки борошна, вимісити і залишити підходити протягом години. Потім додати другу половину жовтків, решту борошна і місити тісто доти, доки воно не почне відставати від рук. 3. У готове тісто влити розтоплене масло, вимісити, додати прянощі, коньяк і дати знову підійти. Коли тісто підійде, обім’яти його, додати в нього 1/6 склянки родзинок і майже всі цукати (залишити трохи для оздоблення), попередньо обвалявши їх у борошні. Дати тісту ще раз підійти. 4. Готове тісто перекласти у посипані борошном форми (заповнюючи до половини), посипати зверху рештою родзинок і цукатів, дати підійти, змастити яєчним жовтком і поставити випікатися приблизно на 45 хв. З білків і цукру зробити глазур і прикрасити нею охолоджену готову бабку.

babka-z-cukatamy

Давня українська паска

Інгредієнти: борошно: 1 кг, молоко: 500 мл, сухі дріжджі: 1 пакетик (11 г), яйця: 5 шт., цукор: 220-240 г + 1 ст. л., вершкове масло: 300 г., родзинки без кісточок : 150 г., горілка: 50 г., цедра з одного лимона, сіль – третина чайної ложки. Для глазурі:  яєчний білок : 1 шт., цукор-пудра: 3 ст. ложки, лимонний сік: 1 ст. ложка.

Готуємо так: 1. Просіяти борошно і додати дріжджі. Підігріти молоко (не кип’ятити) і розтопити у молоці масло, додати 220-240 г цукру. Остудити отриману суміш до 30°С і вилити у борошно. На, посипаній борошном дошці або в мисці, вимісити тісто, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 20 хвилин). Накрити ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставити у тепле місце. Родзинки промити, обсушити і обваляти у борошні, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті. Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти для обмазування. Коли об’єм тіста збільшиться вдвічі (на це піде 75-90 хвилин), додати у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру. Білки збити у міцну піну. Під кінець збивання додати до білків сіль. Поступово ввести у тісто збиті білки. Важливо: не додавати борошно у тісто, навіть, якщо здаватиметься, що тісто дуже рідке й липке. 2. Додати до тіста родзинки і потерту цедру, ретельно перемішати. Знову поставити підходити. Нагріти духовку до температури 180°С. Форму для випічки добре змастити маслом, вистелити дно і стінки папером для випічки або промасленим папером. 3. Коли тісто підійде другий раз (приблизно за той самий час, що і вперше), злегка перем’яти його (випустити накопичений вуглекислий газ), наповнити форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставити у тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрити серветкою. 4. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастити поверхню тіста відкладеним жовтком і випікати 40-50 хвилин. 5. Просіяти цукрову пудру через дрібне ситечко і розвести лимонним соком. Білок збити у густу піну і, не припиняючи збивати, поступово ввести лимонно-цукрову суміш. Покрити паску отриманою глазур’ю і прикрасити за смаком. Глазур сохне близько доби, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.

davnia-ukrainska-paska


Не забудьте поділитись статею у соцмережах:


Теги:     рецепти      святкова кухня

загрузка...

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus

Опитування

Якого Ви віросповідання?
 
завантаження...

загрузка...