Четвер
28 бер., 2024
     

Ukrainian English

Готуємо дрова на зиму: як підібрати для печі, бані, каміну

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

Як підібрати дрова на зиму

Традиційно, перед початком зимового сезону, якщо у хаті чи на дачі є піч, баня (лазня)  чи камін, постає завдання покупки і привезення дров. Але перш ніж, витратитися на покупку машини дров, варто подумати, а чи правильно ми їх підібрали? Як виявилося, це вже не так і легко, та має свої особливості. Якщо дрова підібрані невдало, то замість приємного відпочинку в теплі, ви отримаєте проблему у вигляді забитого сажою димоходу, або ще гірше - його нищення. Адже деревина різних порід відрізняється за цілим переліком характеристик. Власне, про це далі і поговоримо у сьогоднішній статті. 

Березові дрова

berezovi-drova

Застосування: для печей у будинку і лазні з метою опалення, мають приємний аромат. Береза відноситься до порід з твердою деревиною. Дає достатньо хороший жар і тривалість горіння.

Переваги березових дров

  • Не завдає клопоту в заготівлі. Волокна хоч і міцні, але розташовуються поздовжньо, тому колоти березові дрова нескладно;
  • Легко розпалюється. Поліна вкриті берестою, котра легко запалюється. З неї вогонь переходить і на саме поліно. Для швидкого розпалювання укладайте дрова берестою донизу. Розпалити березу не складе труднощів, навіть якщо вона зволожилася.
  • Дає хороший жар. За тепловим характеристикам поступається тільки дубу. Горить рівним полум'ям, що не іскрить. Довге горіння і висока теплотворна здатність дозволяють прогріти приміщення при використанні найменшої кількості деревини.

Недоліки березових дров

  • Недовго зберігається. За спостереженнями, вже після двох років зберігання втрачає аромат, починає трухлявіти;
  • Дає багато золи. Це основна причина, чому березу нечасто використовують для приготування шашлика - зола розлітається і осідає на шматочках м'яса;
  • Містить багато дьогтю. Це шкідливий для здоров'я продукт горіння, який засмічує стінки димоходу, осідаючи на них у вигляді кіптяви і сажі, яка може спалахнути і стати причиною пожежі. Накопичуючись, вона звужує прохід димоходу, що погіршує тягу і збільшує ризик отруєння чадним газом. Крім того, надлишок сажі підвищує навантаження на топливник, і він швидше руйнується. Щоб уникнути засмічення димоходу, березові дрова рекомендують комбінувати з осиковими.

Дубові дрова

dubovi-drova

Застосування: для каміна, барбекю, рідше для лазні та опалення будинку (через дорожнечу). У всьому світі деревина цієї породи вважається елітною і використовується переважно для виготовлення меблів. Ця деревина по суті не має недоліків. І машина дубових полін обійдеться дорожче, однак багато-хто вважає, що це обґрунтовані витрати. Особливо, якщо мова йде про розпалювання домашнього каміну або відкритих печей для приготування їжі. 

Знайти відповідний для розпалювання екземпляр теж непросто. Молоді дуби дають мало жару, а старі утворюють багато золи, виділяють мінімум тепла і роблять повітря в приміщенні важким і спертим. Ідеальний варіант - дерева "середнього віку".

Переваги дубових дров

  • Володіють максимальною теплотворною здатністю. Деревина дуба дуже міцна, вона довго горить і дає сильний жар. Вугілля жевріють повільно. Кількість тепла, що виділяється - на 15% більше, ніж від берези, і на 35% більше, ніж від ялини. Це дозволяє скоротити витрату деревини;
  • Добре і довго зберігається. Дуб стійкий до негативного впливу зовнішнього середовища. Довго не псується при зберіганні під відкритим небом, стійкий до вологи;
  • Не виділяє шкідливих речовин при горінні або гнитті. У складі деревини відсутні смоли, а самі дрова згоряють на 89%, виділяючи лише вуглекислий газ. Практично не забруднює димохід.

Дрова з плодових дерев

drova-z-plodovyh-derev

Застосування: для копчення і барбекю, рідше для камінів, печей у будинку і лазні (через складність заготовки в промислових обсягах).

Зрозуміло, ніхто спеціально не вирощує яблуню, грушу, сливу або вишню, щоб використовувати їх деревину для опалення будинку. І якщо замовляти такі дрова, то вартість їх буде не маленькою. Але якщо ви обрізали або спиляли старі дерева у саду, то їх деревина стане вам в пригоді. Використовуючи такі поліна для лазні або каміна, ви отримаєте дійсно легкий пар і приємний аромат.

Переваги дров з плодових дерев

  • Простота в заготівлі. Легко рубаються і пиляються;
  • Містять низький відсоток смол. Сильно коптить тільки вишня. Але навіть її кіптява не приводить до значного відкладення сажі в димоході;
  • Дають хороший жар. Яблуневі дрова виділяють більше енергії, ніж березові. Для розпалювання добре підходить і слива. Вона містить трохи вологи (близько 30-35%), завдяки чому горить рівномірно чистим і рівним полум'ям;
  • Довго горять. Найдовше горить яблуня, трохи менше груша. Вишня також демонструє тривалий період горіння. Все це в поєднанні з хорошою теплотворною здатністю деревини дозволяє скоротити витрату палива для підтримки тепла в оселі;
  • Мають відносно приємний аромат. Гілки яблуні, вишні та інших кісточкових нерідко використовують при копченні продуктів і для приготування шашлика. Один з кращих варіантів для м'яса на вугіллі - груша. Вона володіє більш низькою температурою горіння (670 градусів) в порівнянні з яблунею або березою, тому не висушує м'ясо.

Вільхові дрова

drova-z-vilhy

Застосування: для лазні (дають підбадьорливий аромат і легкий пар), для приготування м'яса на вугіллі і копчення, для камінів, а також печі (в поєднанні з березою, дубом).

Подейкують, що саме вільха колись використовувалася для печей у садибах заможних господарів. А лазня на таких дровах - перевірений засіб профілактики застуди. Відрізнити поліна вільхи від інших порід легко: свіжі спили мають характерних червоно-помаранчевий колір.

Переваги дров з вільхи

  • Легко піддаються обробці. Колеться, пиляється і ріжеться без особливих зусиль;
  • Не утворює сажу. Ба більше, вільхові дрова, навпаки, прочищають сажу у димоході;
  • Містять мало смол. При горінні не виділяється їдкий дим. Низька смолистість вільхи - приємний бонус для тих, хто розтоплює цими дровами баню;
  • Добре і довго горить. Дрова швидко розпалюються, дають невисоке полум'я, тому хороші для домашніх камінів і особливо для мангалів. Прогорівши, вони розсипаються на масу жарких, довго палаючих вуглинок;
  • Добре зберігається. У природних умовах зберігається не менше 3 років без втрати природних властивостей, в т.ч. аромату. При намоканні швидко сохне, особливо в порівнянні з дубом і березою.

Недоліки дров з вільхи

  • Є ризик купити неякісні дрова. Кажуть, якщо вільха виросла на болоті, вона з "царського" палива перетворюється в вкрай невдалий спосіб для розпалювання печі і каміна;
  • Невисокий рівень тепловіддачі. Вільху рідко використовують як основний вид палива. Найчастіше її комбінують з іншою деревиною, зокрема березою. З іншого боку, невисокий рівень тепловіддачі часто не є мінусом, тому що не всі домашні каміни і не всі домашні печі розраховані на наймаксимальнішу температуру.

Осикові дрова

osykovi-drova

Застосування: для печей і камінів з метою видалення сажі з димоходу. Для повноцінного опалення будинку використовується вкрай рідко.

Поліна з осики раніше вважалися "дровами для бідняків". Але не варто ставитися до цієї сировини занадто упереджено. Осика, як і вільха, володіє очисними здібностями, видаляючи з димоходу надлишки сажі.

Переваги дров з осики

  • Очищає димохід від сажі. Осика не тільки сама по собі не дає кіптяви, але і видаляє нагар після використання інших видів деревини. Полум'я робить сажу пухкою, і вона обсипається в топку;

Недоліки дров з осики

  • Володіє низькою тепловіддачею. Розпалити осику досить непросто, але при цьому вона швидко прогорає і не утворює вугілля. Дає мало жару: її тепловіддача приблизно на 40% нижче, ніж у берези;
  • Утворює високе полум'я. Якщо для очищення печі від сажі це "плюс", то для приготування барбекю - беззаперечний "мінус".

Хвойні дрова

hvojni-drova

Застосування: для печей (із суворим дотриманням техніки безпеки, тому що дрова сильно іскрять, а з топки можуть випасти вуглинки; також потрібно регулярне чищення димоходу); для лазні. Найчастіше використовують ялини і сосни. Коштують вони менше, ніж дуб чи вільха, але для розпалювання далеко не ідеальні.

Переваги хвойних дров

  • Швидко розпалюються і дають багато жару. Сосна перевершує по тепловіддачі ялину через більш високий вміст смол. Однак і кіптяви ця деревина утворює набагато більше;
  • Приємно тріщать при горінні. Характерний тріск від горіння хвойних не сплутати ні з чим. Він створює особливий затишок в домі, особливо в холодні вечори;
  • Мають приємний аромат. Хвойні породи цінують за неповторний аромат. Хвойні "релаксанти" добре додавати ближче до завершення процесу розпалювання.

Недоліки хвойних дров

  • Швидко прогорають. Доводиться часто підкидати дрова;
  • Сильно коптять при горінні. Через високу смолистість утворюють багато кіптяви і сажі у димоході;
  • Створюють пожежонебезпечну ситуацію: "стріляють" іскрами, а сосна - димить.

Липові дрова

lypa-drova

Застосування: для лазні (завдяки цілющому аромату), для каміна, для приготування м'яса (особливо свинини та баранини). Деревина світла з приємним легким рожевим відтінком і однорідною не волокнистої текстурою. Матеріал не темніє, як осика.

Переваги липових дров

  • Дають рівномірний жар без спалахів протягом усього процесу горіння. Це ідеально для протоплювання лазні;
  • Не тріщить і не іскрить. Липа дає чисте полум'я лілово-зеленуватого відливу.

Недоліки липових дров

  • Погано розгорається. Розпалити липу - справа клопітка. Навіть сухі стовбури схоплюються полум'ям досить слабо. Тому доводиться розколювати липу на дрібні тріски і підкладати їх під невеликі поліна, перш ніж вдасться їх нормально розпалити;
  • Відноситься до маложарких порід. Теплотворна здатність - всього 2040 ккал/куб.м. А відтак, ці дрова точно не для обігріву будинку в морози;
  • Швидко прогорає. Через невисоку щільності час горіння у липи середнє. Вона не з тих порід, які можна "закласти і забути";
  • Липа схильна до гниття. Зберігається близько 2 років. Вимагає сухого провітрюваного приміщення.

Покупка і зберігання дров: на що звернути увагу

Яку б породу деревини ви не обрали, при покупці стежте, щоб сировина була сухою (!). Вологість знижує теплопровідність - вода забирає з собою частину енергії.

При замовленні дров також пам'ятайте про наступні рекомендації:

  • Дізнайтеся (якщо це можливо), де саме були зрубані дерева. Місце вирубки має значення, тому що деревина чутлива до навколишнього середовища. Не рекомендується купувати поліна з болотистих ділянок, а також з горілого лісу;
  • Уточніть, в якому вигляді привезуть дрова. Якщо вам пропонують машину дров навалом (поліна просто звалені, а не акуратно покладені в кузові), то після укладання їх обсяг зменшиться приблизно на 25-30%. (1 куб.м покладених дров приблизно дорівнює 0,7 куб.м навалених);
  • Запитайте, коли були заготовлені дрова. Вологість свіжозрубаних дерев перевищує 50%, тобто більше половини ваги складає вода. Вологі дрова виділяють менше енергії, ніж сухі, до того ж гірше розпалюються і сильніше димлять. В середньому для опалення будинку сухих дров потрібно в 3 рази менше, ніж вологих. Купувати краще дрова торішньої заготівлі;
  • Запитайте про розмір полін. Стандартна довжина - 30-35 см, товщина після кілки - близько 12 см. Такі розміри оптимальні для більшості печей. Однак якщо топка коротка, то в цьому випадку максимально допустима довжина - близько 25 см. Для лазні та приготування шашлика потрібні не дуже товсті поліна, щоб вони згорали і утворювали вугілля швидше. І навпаки, для печі і каміна краще підходять поліна товстіші (15-20 см), тому що вони повільніше тліють і довго виділяють тепло.
  • Важливе значення мають умови зберігання дров. Складати сировину для розпалювання слід так, щоб її добре провітрювати, що не запрівала і не накопичувала вологу. Традиційно зберігають дрова у спеціально відведених місцях під навісом.

А які дрова обираєте, зазвичай, ви? Впевнені, серед наших читачів є ті, котрі можуть поділитися цікавим досвідом. Залишайте свої коментарі!

- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber