П'ятниця
19 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Лікувальні процедури в бані. Хто такий банник?

Рейтинг 4.3 з 5. Голосів: 6

Лікувальні процедури в бані

Давні слов'яни баню поважали і вважали священним місцем, де людина постає оголеною у повному розумінні цього слова - і фізично, і духовно. Вважали, що в бані мешкає Банник - персонаж слов'янської міфології, який постає побратимом Домового і суперником Овинника. 

Моя бабуся розповіла мені в свій час кілька легенд про Банника. Банника, як і Домовика, не можна було образити, для цього потрібно було постійно підтримувати чистоту у бані, топити її, а також залишати відповідні знаки уваги Баннику. Це нагадує взаємини з людьми - стався до них так, як хочеш, щоб вони ставилися до тебе. Так ось, у давніх джерелах говориться, що Банник покровительствував родині, зціляв у бані дітей, які хворіли різними недугами, відганяв від подружжя болячки і пристріти. Ось такий був Банник. Проте, є і інші приклади. Дуже важливо з яким настроєм ти йдеш у баню. Якщо ви йдете вияснювати якісь конфлікти чи суперечки, або напиватися - тоді краще не йдіть, це може не сподобатися Баннику. А він до речі примхливий, може і помститися, і накапостити, наприклад зачинити наглухо двері банної кімнати, або підпалити баню. У часи Давньої Русі відбувалося чимало пожеж в банях, після чого навіть видали указ із забороною будувати лазні біля будинків, щоби вогонь бувало не перекинувся на них.

Банник

Основним атрибутом будь-якої бані-лазні є - банний віник. Це не був звичайний віник, а віник з ретельно підібраних у певну годину і пору року, запашних лікарських трав та гілок дерев. Саме з них в'язали банний віник наші предки. Дія такого віника була лікувальною, очищувала шкіру від шлаків та наділяла здоров'ям. Звичайно, після ширянь таким віником уся негативна енергетика, якщо вона є, разом із зашлакованістю виходить із організму людини. Це доведено вченими. 

Банний віник

Сам процесс биття віником теж є дуже давнім, важливим і має певну сакральну складову. По-перше, бити віником має тільки надійна, достойна і добре знайома вам людина, або сам господар бані. Наші предки, коли били віником, приговорювали певні замовляння: на силу, на здоров'я, на щастя, на долю. В бані лікували і безплідність - як жіночу, так і чоловічу. 

Мужчины в бане

Один знайомий розповів мені, що любить коли його б'ють віником з кропиви та полину. За його словами, це дозволяє очиститися. Ці трави дійсно добре допомагають і використовуються у лікувальних цілях з незапам'ятних часів. Особливо кропива, якою лікувалась ще моя бабуся від артриту. А "рецепт" простий: заходите в баню, добре пропарюєтесь й потім віник мочають в окріп й шльопають ним по всьому тілу, від голови до п'ят, повторюючи так 7 разів поспіль (сакральне число). Після закінчення віник викидають - спалюють або закопують в землю, адже він як губка увібрав всю негативну енергію, вибив всі хвороби. Таким віником користуватися вже не можна.  

До мене часто приїжають люди-бізнесмени з різними проблемами, які виникають в них то на роботі, то в житті. Місяцями вони перебувають в депресії, і ніхто про це не знає. Один бізнесмен навіть хотів повіситись. В таких ситуаціях важливо не зволікати, а йти в баню. Допоможуть 2 віника - один з м'яти, інший зі звіробою - вони миттю виб'ють усе погане, усі страхи і переживання, заклопотаність. Їх збирають в рівних пропорціях і один мокають у киплячу воду, а іншим пропарюються. Настоєм від першого віника можна потім сполоснутися. Після такої бані людина виходить мов заново народжена, я називаю це - "обнулитись". Але потім обидва віника слід утилізувати, читай вище, де я пояснював чому.

Банний віник з м'яти

Хто страждає від нервозів, зривів, гнівів, надто подразливий, коли будь-яке слово може вивести із рівноваги - рекомендую зробити віник з гілок дуба, берези та евкаліпта. Беремо зо 3 прутика від кожного (теж сакральне число), зв'язуємо і запарюємо десь півгодини. Далі пропарюємося цим віником, добре себе ним вибити - від голови до п'ят. По закінченні, тричі облитися холодною водою - обряд завершено. Полегшення приходить миттєво і закріплюється на тривалий час (за умови що ви будете підтримувати цей стан). І забув: віник висушили і спалили. Нікому цей віник не даєте і не зберігаєте ніде - ні вдома біля образів (бачив і таке), ні на горищі, і більше того, якщо ви прийшли в баню, а віник там вже є - ні у якому разі не вздумайте паритись ним! Віник - тільки свій, і тільки одноразовий.

bannyj venik

Ну і на завершення теми віників, розкажу про той, яким користуюся сам. Хвойний віник. Він діє трішки по іншому. Цей віник не вибиває хвороби чи болячки, а навпаки ніби створює певний захисний шар на вашому тілі, котрий оберігає від заздрісників, від конкурентів, від пліткарів, лихого ока і іншої зарази. Коли я працював на заводі, куди часто потрапляли випадкові люди з не надто високим IQ, то раз в тиждень, у четвер на вечір, я ходив в баню і парився хвойним віником, який (ледь не забув сказати) в'яжеться з гілочок сосни, ялівцю та ялинки, і кладуть на 15 хвилин в окріп, потім парять. Після цього, на наступний день непорядні люди обходили мене осторонь або взагалі не помічали. Так я позбувався проблем у соціумі та трудовому колективі.

Ось і все, щодо банного віника.

хвойна баня

Знімаємо негатив сіллю

Сіль здавна є помічною. У моїй хаті на столі завжди - сіль і часник. Водою з сіллю я полоскаю зуби для профілактики. Також, дрібку солі я ставлю під ліжко. Усе це захисні і очисні дії. Подібно цьому, і в банних процедурах застосовують сіль для очищення. Вона дозволяє нейтралізувати практично усі негативні енергоструктури, знімає психологічні навантаження, душевну біль. 

Очищення сіллю бажано проводити у своїй власній бані. У публічній бані взагалі не проводити якигось обрядів. Так ось, це робиться у відповідні дні і на повній самоті. Жінкам слід очищатися в жіночі дні - по середах, п'ятницях або суботах, чоловікам краще проводити ритуал у понеділок, вівторок та четверг, які вважаються чоловічими днями. Обряд з сіллю виглядає так: на нову (куплену спеціально для цієї мети) чавунну сковорідку насипається дрібна сіль шаром до 1 см, піч розтоплюється осиковими дровами або гілками, а з настанням заходу Ви паритеся. У лазні займайте нижню полицю, а на верхню поставте сковорідку з сіллю. Вам належить 7 раз вийти з лазні, щоб облитися водою, після останнього заходу потрібно вимитися, а сіль залишити на своєму місці на три дні. До полудня на четвертий день зайдіть в баню і винесіть сковорідку. Її слід закопати разом з сіллю, викинути в водойму або залишити на перехресті. Ось такий обряд, записаний до речі із старих етнографічних збірників. 

Що ж, друзі, надіюсь ці секрети здоров'я допоможуть вам! Будьте щасливими і красивими, ходіть в баню!

© Портал SPADOK.ORG.UA


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber