English German Polish Spanish
Головна♦ Духовна культура♦ Знахарство ➤ Збір горіхів і ягід в Карпатах

Збір горіхів і ягід в Карпатах

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

uiyiyuuiyiuyyjhkhkhkhkhkjhjhСтаття про дуже корисні і найбільш поширені в наших Карпатах види горіхів і ягід.

 

Ліщина звичайна, лісовий горіх

Плоди їдять свіжими, підсмаженими сушеними, часто застосовують для приготування кремів, тортів, начинок і у виробництві лікерів. Сухі плоди перемелюють на борошно, використовують для випічки хлібних і кондитерських виробів. Особливо цінно масло з лісового горіха, а відходи після вижиму масла застосовують для виготовлення халви. Особливо корисно зберегти деяку кількість горіхів для окремих вишуканих страв до святкового столу для зустрічі Нового року в Карпатах.

Screenshot 1

При частковій перегонці деревини отримують лікувальний розчин, використовуваний при більшості шкірних захворюваннях. Плоди, рекомендуються при сечокам’яній хворобі, а змішавши з медом – при ревматизмі та анемії; кору можна використовувати при малярії. Лікувальне горіхове масло-при епілепсії і як протиглисний засіб. Пилок ліщини народні цілителі Карпат давно застосовують як загальнозміцнюючий засіб і при нетриманні сечі (у суміші з відваром звіробою і медом). У народній медицині кору в основному використовують для розширенні вен, а листя – при захворюваннях передміхурової залози.

Бук. Буковий горіх

У Карпатах опадання горішків починається в кінці серпня і в першій декаді вересня. Збір букових горішків виробляють в основному з землі. При великому врожаї горішки підбирають граблями, а при невеликому-руками. Краще плодоносять дерева на добре освітлених сонцем ділянках і добре зволожених грунтах. Букові горішки – смачний продукт. Їх їдять як підсмаженими, так і сирими. При плануванні літнього відпочинку в Карпатах, обовязково виділіть час для відвідин місцевих лісів та збору ліків природи. Велика кількість з’їдених сирих горішків може спровокувати головний біль через великий вміст в них токсичного алкалоїду фагин. Підсмажені горішки абсолютно нешкідливі навіть у великих кількостях, тому що при прогріванні до 90-100 ° С алкалоїд руйнується. З перемелених і підсмажених горішків готують кондитерські вироби, замінник кави. Таке борошно в суміші з пшеничного придатна для випічки млинців, коржів розсипчастого печива. Хлібні вироби з борошном з букових горішків дуже смачні, ніж з чистої пшеничного або житнього борошна, цей рецепт часто використовується в Карпатах. Холодним вібропресуванням з горішків отримують харчове, високоякісне масло. Воно солом’яно-жовтого кольору, дуже приємне на смак, може замінити мигдальне в хлібопеченні, макове, оливкова, горіхове, в консервації, приготуванні кондитерських виробів і других страв.

Screenshot 2

Ялівець звичайний

При загостренні запальних захворювань нирок плоди ялівцю і страви з них протипоказані. Для лікувальних цілей використовують шишкоягоди, висушені на повітрі. Сухі зрілі плоди гладкі на вигляд, матові або блискучі, темно-бурого кольору, кулясті або овальні, з ароматним приємним запахом. Плоди в основному збирають восени. У Карпатах, народні цілителі ягоди ялівцю застосовують при набряках і як сечогінний засіб, а також при захворюваннях сечовивідних шляхів, нирок і як дезінфікуючий засіб. На кущах ялівцю люблять гніздитися птахи, біля них часто ростуть гриби.

Screenshot 3

Чорниця

Дубильні речовини, що входять до складу ягід, пояснюють їх в’яжучі властивості. Чорниця має антисептичну дію, що підтверджено при лікуванні афтозного стоматиту і виразково-мембранозного. Відвар з ягід і сам сік – хороший полоскання при запальних Катагенез слизових оболонок ротової порожнини і ясен, гортані і горла. Екстракти чорниці містять мінеральні речовини, що поліпшують зір. Тому їх рекомендують для вживання людям, чия робота пов’язана зі значною зосередженістю зору. Під час другої світової війни льотчикам деяких країн регулярно пропонували відвари з чорниці, що сприяло істотному поліпшенню зору особливо в нічний час. У народній медицині Карпат свіжі плоди чорниці рекомендують вживати при хронічних запорах, жовтяниці, гепатиті, подагрі, анемії, а настій або відвар з ягід використовують для полоскання горла і ротової порожнини. Відварені і розтерті ягоди використовують для компресів при шкірних захворюваннях і опіках, також при екземі і псоріазі. При легких формах діабету часто застосовують настій листя, так як вони містять мінерал, істотно понижуючий присутність цукру в крові. Чорницю сьогодні часто використовують як природний барвник. Барвне властивість обумовлена ​​мертілліном. Крім усього іншого, чорниця є медоносом.

Screenshot 4

Журавлина чотирьохпелюсткова

Соковиті кислі ягоди достигають з середини вересня до середини жовтня. Свіжі ягоди журавлини, соки, сиропи з них істотно поліпшують апетит і переварювання їжі. Екстракт і свіжі ягоди посилюють виділення накрестіческого і шлункових соків, саме тому їх рекомендують при лікуванні загальних гастритів з низькою кислотністю і запаленнях підшлункової залози. Журавлина має яскраво вираженим жарознижувальну дію. Напої з неї добре втамовують спрагу, що пояснюється своєрідним впливом на організм міститься в ягодах лимонної кислоти. Ягоди журавлини призначають при авітамінозах. Оскільки ягоди володіють антибактеріальними і сечогінними властивостями, журавлину використовують для лікування і профілактики різних захворювань сечовивідних трактів, сечового міхура і нирок. Ягоди журавлини або сік з них підвищують секрецію шлункового соку, у зв’язку, з чим їх застосовують для лікування гіноцідних гастритів. Вважають, що сік цієї ягоди попереджає утворення певних видів каменів у нирках і робить позитивний вплив при глаукомі. Сироп з ягід, істотно підсилює дію антибіотиків. Безумовно, сік журавлини стимулює функцію підшлункової залози. Журавлину широко використовують в своїй практиці Карпатські цілителі. Соки або суміші ягід з цукром або медом завжди рекомендують при гіпертонічній хворобі, а розчинений у воді густий сік, в минулому, давали пити при лихоманки. При кашлі, ангіні, ревматизмі вживали сік з порцією свіжого меду; при заниженій кислотності шлункового соку, порушеннях обміну речовин, анемії-відвар з листя і ягоди; відвар з листя при віддишці. При виразковій хворобі і гастритах з підвищеною кислотністю, а так само при гострих запаленнях в шлунково-кишковому тракті, ягоди журавлини протипоказані.

Screenshot 5

Малина лісова звичайна

Ягоди їдять свіжими, але можна зберігати і про запас у вигляді варення, джемів, компотів, можна заморожувати і сушити. З ягід готують сиропи, соки, відвари, прохолодні напої. Також з малини виготовляють прекрасні настоянки та лікери.
У практиці народної медицини вважалося, що ягода підвищує тонус, зменшує головний біль і лихоманку, діє як кровоспинний і протиблювотний засіб при шлункових і деяких кишкових кровотечах, рясних менструаціях, як відхаркувальний засіб при бронхіті. Здавна відомо жарознижувальну та потогінну дію малини, яке обумовлюється вмістом у плодах саліцилової кислоти. Компот або чай з сухих ягід малини – прекрасний антибіотик проти простудних захворювань. На початковій стадії захворювання рекомендується випити протягом години 1-3 склянки гарячого чаю з малиною.
Відвар ягід малини використовують при ангінах та інших запальних процесах для полоскання горла, а відвар з листя, зібраних тільки в період цвітіння, – для примочок при забоях і ударах.

Screenshot 6

Суниця лісова

Плоди суниці є прекрасним продуктом для бажаючих схуднути. Свіжі ягоди рекомендується, є навіть у великих кількостях і як лікарський засіб при виразкових хворобах шлунку і дванадцятипалої кишки, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, атонічних запорах, подагрі та інших проявах порушеного, обміну солей в організмі. Велика кількість лікувальних речовин сконцентрированно і в листі суниці. У них знайдені ефірне масло, вітамін С, сліди алкалоїдів, дубильні речовини. Дубильні речовини є і в коренях суниці. Плоди суниці дуже смачні. У Карпатах їх їдять сирими, іноді з цукром і сметаною. Десертна суниця – дієтичне блюдо, особливо рекомендується при захворюваннях печінки, нирок, серця, при авітамінозах як джерело насичений вітаміном С. Нерідко її вживання призначають, для активної регуляції діяльності кишечника хворого. Суниця активно регулює обмін речовин, сприяє виведенню з організму токсинів і холестерину, що утворюються в процесі метаболізму. Ягода знижує поглинання йоду щитовидною залозою. Ягоди чудово втамовують спрагу і підвищують апетит.

Screenshot 7

Суницю вважають корисним зброєю при боротьбі з туберкульозом легень. Проте вживання великого обсягу ягід у деяких може викликати алергію, у випадку появи алергічних реакцій необхідно обмежуватися соком або дозованою кількістю ягід.
Свіжі або розпарені сухе листя мають фітонцидні властивості. Карпатські цілителі часто прикладають їх до гнійних ран, виразок, завдяки чому вони швидше загоюються. У спеціалізованій літературі повідомляється, що відвар листя ягоди суниці лісової завдяки великому вмісту біогенних стимуляторів добре впливає на загальне самопочуття хворих із злоякісними пухлинами.

Шипшина

Крім настоїв, із сухих плодів шипшини варять корисні і смачні чаї. Можна приготувати чай тільки з плодів шипшини, а можна в суміші з сушеними ягодами горобини, чорної смородини і т. д. У Карпатах, народні цілителі, м’якоттю шипшини лікують: туберкульоз, тиф, скарлатину, недокрів’я. Її часто використовують для підготовки ванн при ревматизмах. Використовують також узвар з коріння цієї ягоди при лікуванні сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороб, дизентерії, при захворюваннях серця, гіпертонічної хвороби, малярії, а також для підготовки ванн при паралічах. Донедавна плоди шипшини збирали в основному з дикорослих кущів, що представляють собою різні популяції, різко відрізняються врожайністю, розміром і насиченістю біологічно активних субстанцій в ягодах.

Screenshot 8

Калина звичайна

При вживанні свіжих ягід калини поліпшується робота кишечника і серця. Вони володіють невеликим, легким сечогінну дію. Половина склянки плодів вміщують добову норму аскорбінової кислоти. Вони стабілізують кров’яний тиск, покращують кровотік, підвищують апетит, володіють хорошими антисептичними властивостями, істотно прискорюють загоєння ран, надають благотворну дію при виразці шлунка, зупиняють внутрішня кровотеча, кашель, добре допомагають при захворювання печінки і жовчного міхура, непогано тонізують організм і підвищують працездатність. Завдяки протизапальну і кровоспинну дії відвар кори застосовую при геморої і шлунково-кишкових захворюваннях.

Screenshot 9

У народній медицині Карпатські знахарі використовують ягоди в основному як дезінфікуючий засіб, проносне або потогінний. Смачний відвар калини з порцією свіжого меду рекомендують вживати при хворобах верхніх дихальних шляхів, також при проносах. Настій ягід часто п’ють при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки.

AddThis Social Bookmark Button

Прокоментувати:

blog comments powered by Disqus