СПАДЩИНА ПРЕДКІВ

Про груші

e-mail Друк
Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 1

555555555Untitled-1Груша – найаристократичніша з усіх фруктів. Поглянути хоча б на її форми – набагато складніші й вишуканіші, ніж у інших ягід і фруктів. Груша як най краще підходить як тема для світської балаканини на нудній вечірці: «Як ви думаєте, що це за сорт «боск» чи «Вільям »? Ви взагалі як ставитеся до груші?"

Груша згадується не тільки у всяких дурних приказках, які першими приходять на розум, але навіть в найдревніших східних строфах: «… охоплені страхом перед безоднею ночі, в саду засипають квіти, лише червоний наряд дикої груші біля будинку свічка висвітлює одна». Легко уявити собі, чому образ груші завжди надихав поетів: її називають одинаком, тому що на півдні грушеві дерева дуже часто ростуть поодинці, з’явившись на світ із зернятка, занесеного вітром або птахом. Навесні їх зелені не видно за великими білими квітами, а восени вони палахкотять рожевим, в який перетвоюється листя.

Слов’яни зверталися до груші, здається, у всіх випадках життя. Маги та цілителі використовували її деревину, гілки, плоди у своїх обрядах та замовляннях. А люди вірили в її добру силу. Серби вважали це дерево святим і порівнювали з церквою. Білоруси не дозволяли рубати грушу, тому що вірили, що під нею відпочиває Богородиця. Словаки саджали груші біля церков на честь Діви Марії, а також грушевими дровами топили піч, в якій випікали різдвяний хліб.

Груша поширена по всій Україні, крім крайнього Степу. Росте в другому ярусі деревостанів листяних і мішаних лісів, на галявинах, узліссях. Райони заготівель: Волинська, Житомирська, Рівненська, Сумська, Харківська, Чернігівська області, Прикарпаття, Закарпаття.

Плоди груші багаті біоактивними речовинами. Містять цукри (глюкозу, фруктозу, сахарозу), вітаміни А, В1, В2, Е, Р, РР, С, каротин, фолієву кислоту, катехіни, азотисті речовини, пектини, мінеральні солі заліза, марганцю, йоду, кобальту, міді, калію, молібдену, кальцію, цинку.

Після сорока років лікарі рекомендують з’їдати побільше груш. Двічі на тиждень рекомендують організовувати «грушеві дні»: 1,5-2 кг зелених свіжих плодів – і нічого іншого. Груша сприяє виведенню з організму важких металів та токсинів.

А для чоловіків груша – просто король фруктів, тому що протягом багатьох років використовувалась в народній медицині як ефективний засіб при простатиті.

Чудо-груші незамінні і у косметичних цілях. Для приготування живильної маски необхідно натерти плід на дрібній тертці, додати 1 ст. ложку соку грейпфрута, 1 ст. ложку сметани. Суміш нанести на 20 хвилин, змити та протерти лице тоніком.

Якщо шкіра лиця виглядає блідою та утомленою, то необхідно змішати 2 ст. ложки м’якоті дозрілого фрукта з 1 ч. ложкою лимонного соку, 2 ч. ложками збитого яєчного білку. Через 20 хв. змити, шкіру протерти тоніком та нанести зволожуючий крем.

Варто попередити: категорично не рекомендується приймати грушу натще. Старе східне прислів’я проголошує: “Зранку яблуко – серцю троянда! Зранку груша – серцю отрута!” Грушу слід споживати в міру і не на порожній шлунок, а через півгодини після їжі. Звичайно, вся згадана народна мудрість стосується виключно справжніх груш, при вирощуванні яких не застосовувались отрутохімікати, то ж обирайте нині органічні та будьте завжди здорові!

  1. У Карфагені вирощували грушеві дерева. Також в Древній Греції їли як свіжі, так і сушені груші.

    2. У Середні століття вважалося, що груші потрібно їсти в кінці обіду. Дієтологи того часу вважали, що груші не дають продуктам в шлунку “дати задній хід”.

    3. У світі існує понад 5000 сортів груш, але не всі вони “грушевої” форми.

    4. Груші багаті фосфором і вітаміном А.

    5. Груші відносяться до сімейства розоцвітих, також як і троянди, яблука, сливи, персики і мигдаль.

    6. Грушеві дерева можуть досягати віку 300 років.

    7. Грушева деревина тверда, з неї можна робити меблі.

    8. Груші одні з небагатьох фруктів, які краще встигають після того, як їх зірвали.

    9. Грушевий сидр називається “перрі”.

    10. Грушеві дерева можуть плодоносити до 100 років.

Поради

Щоб перевірити готовність груш при варінні, проколіть їх голкою – вони повинні бути м’якими всередині.

На цьому тлі іноземні рецепти – всі ці груші в сиропі, в шоколадному кремі з морозивом і, звичайно ж, з неодмінними імбиром і корицею – виглядають простими до крайності. Хоча б тому, що груша обов’язково зберігає свою чудову форму – є в цьому все-таки щось амурних. Ось знаменитий рецепт французької груші в провині: очистити фрукти від шкірки, залишивши хвостики. Поставити вертикально в невисоку форму, залити сиропом, приготованим з 500 грамів червоного вина, двох ложок портвейну і двох ложок прозорого меду. Додати палички кориці та гвоздику. Запекти до м’якості. Подавати відразу ж з імбирними вершками.

Для такого роду десертів потрібно вибирати дуже соковиті, але при цьому тверді груші – при покупці зверніть увагу на те, щоб вони могли стояти живцями вгору. Такою стійкістю (так само, як і ідеальними формами) цілком славляться аргентинські груші.

Груші в десертному вині
(4 порції)

Що потрібно:
4 груші
750 мл десертного білого вина
60 г рідкого меду
10 зерен білого перцю
1 гвоздика
1 ч. л. насіння коріандру
0,5 стручка ванілі

Що робити:
У каструлю влити вино і мед. Додати білий перець, коріандр, гвоздику і ваніль. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати 5 хв. при легкому кипінні. Груші очистити, зберігши плодоніжки. Проварити в сиропі 15-20 хв. на слабкому вогні. Груші вийняти, обсушити і викласти на тарілку, накривши вологою серветкою.
Сироп знову довести до кипіння і випарувати на одну третину. Процідити і остудити. Груші викласти в келихи або високі склянки, полити 4-5 ст. л. охололого сиропу. Можна подати з бісквітним печивом.

Пиріг з грушею і волоськими горіхами
(8 порцій)

Що потрібно:
400 г (2-3 шт.) Стиглих груш
4 ст. л. цукрової пудри
2 ст. л. рослинного масла
100 г очищених волоських горіхів
1-2 гілочки розмарину
1 готовий корж з пісочного тіста діаметром 32 см

Що робити:
Духовку розігріти до 220 ° С. Розмарин промити, обсушити. Листочки обірвати й дрібно порубати. Груші вимити, розрізати навпіл, видалити серцевину. Половинки груш нарізати скибочками завтовшки 1 см.
Цукрову пудру карамелізований в сковороді до золотистого кольору.
В окремій сковороді розігріти масло, підрум’янювати, помішуючи, груші, горіхи і розмарин 2-3 хв., Залити карамеллю. Зняти з вогню.
Тісто викласти у форму відповідного розміру, сформувати по колу невисокий бортик.
Карамелізоване груші з горіхами розподілити по поверхні тесту. Випікати в духовці 20-25 хв. Вийняти пиріг з духовки, злегка остудити.
Викласти на блюдо сервіровки, почекати, поки карамель затвердіє. Розрізати на порційні шматки і подавати теплим або холодним.

За матеріалами: http://kuking.net

http://www.fotowedding.ru

Теги:     Груша      кулінарія      рецепти      фрукти      вітаміни      здоров'я
AddThis Social Bookmark Button

Залишити відгук:

blog comments powered by Disqus
 

Підписатись 
на публікації проекту: