Середа
24 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Користь пророщених злаків

Рейтинг 3.0 з 5. Голосів: 4

Користь пророщених злаків

Про користь пророщених злаків людство знало давно. Гіппократ, індійські йоги і навіть наші предки в стародавній Русі вживали ці зерна в їжу (готували каші, киселі, додавали в супи, настоювали кваси, варили пиво). Годяться для цього практично всі види культур, які присутні в раціоні харчування людини: пшениця, жито, ячмінь, всі види бобових, насіння соняшнику, арахіс.

Вважається, що пророщене зерно має в собі набагато більше звичайних вітамінів (саме тому, на Зільник — 10 травня, ходили вперше збирати молоді трави) і чудово впливає на роботу організму в цілому, оскільки такі зерна є продуктом підвищеної біологічної цінності, в якому сконцентрована жива активна енергія і цінні поживні речовини, що відновлюють організм на клітинному рівні. Давайте дізнаємося про це детальніше.

При пророщування в зернах збільшується вміст деяких вітамінів групи В (наприклад, вітамінів В, В2 і РР — в середньому в 1,5-2 рази), вітаміну Е, з'являється в паростках і вітамін С, відсутній у звичайному зерні. У пророщених зернах частково руйнуються фітати, що блокують засвоєння кальцію, магнію, цинку та інших мінеральних елементів. Також в пророщених зернах багато цукру і клітковини, які в даному виді легко засвоюються. Таким чином, харчова цінність пророщених зерен пшениці, бобових рослин та сої значно вища продуктів їх переробки, так як більша частина корисних речовин знаходиться в зародку зерна. І якщо зерно відправити на борошномельне виробництво, то корисні речовини (вітаміни групи В, мінеральні елементи, харчові волокна) здебільшого губляться, залишаючись у висівках.

Фахівці стверджують, що пророщені зерна, як пшениці, так і інших зернових є потужним стимулятором життєдіяльності організму:

  • Регулюють і відновлюють життєво важливі процеси в організмі в будь-якому віці, підвищують імунітет, сприяють стійкості до застудних захворювань;
  • Забезпечують нормальний обмін речовин та повноцінну роботу нервової системи; покращують травлення, лікують екземи, виразку шлунка;
  • Підвищують працездатність і покращують статеву функцію;
  • Відновлюють гостроту зору, координацію рухів, колір і густоту волосся, укріплюють зуби;
  • Омолоджують організм, завдяки наявності в проростках антиоксидантів: вітамінів А, С, Е і ферментів;
  • Жива енергія свіжих паростків стимулює внутрішнє самоочищення і самовідновлювану здатність організму, сприяє утворенню гемоглобіну; очищає кров;
  • Пророщені зерна є профілактичним засобом запобігання раку;
  • Велика кількість магнію в пророщених зернах сприяє зниженню тиску, виведенню з організму холестерину, знижує ймовірність серцевих нападів;
  • Пророщені зерна є ефективним засобом для зниження надмірної ваги;
  • Покращують сон;
  • Пророщене насіння, зерна і боби легко засвоюються, містять набагато більше вітамінів, ніж інші продукти, а також це оптимальне поєднання білків і вуглеводів;
  • Знімають запальні процеси;
  • Сприяють розсмоктуванню різних новоутворень (фібром, пухлин, міом, поліпів, жировиків, кіст);
  • Збагачують кров киснем і всіма необхідними поживними елементами;
  • Нормалізують функцію щитоподібної залози;
  • Покращують роботу всього організму;
  • Відновлюють зір і сітківку ока;
  • Покращують якість волосся, стан шкіри і нігтів.

До речі, норма споживання людиною пророщеного зерна — від 50 до 100 гр. на добу.

Як вибрати зерна

Необхідно дуже ретельно підійти до відбору та підготовки зерен, пам'ятаючи про те, що зерна могли бути оброблені шкідливими речовинами. Таке зерно відразу спливає на поверхню, коли його заливають водою. Краще всього придбати зерна в аптеках або відомих магазинах. Зерно, яке проросло по закінченню двох діб, не варто вживати в їжу.

Ні в якому разі не варто пророщувати зерно про запас, його можна зберігати в холодильнику не більше 48 годин. У готові страви на основі пророщених зерен при тривалому зберіганні для кращого збереження бажано додавати сік лимона або мед. Але якщо зерна потемніли, нехай і в холодильнику, то вживати їх не слід.

Як проростити зерна в домашніх умовах

Найбільш поширеними для пророщування є зерна пшениці, жита, сочевиці, квасолі всіх видів, гороху, гречки, насіння соняшника, редису і т.д.

Промийте холодною водою 50-100 г зерен (нагадаємо, це добова норма споживання) і насипте їх в плоский скляний, порцеляновий або емальований посуд шаром не більше 2 см, для забезпечення рівномірного проростання. Зерна можна насипати або на підстелену тканину або марлю, або безпосередньо на дно посуду. Зверху зерно накрийте тканиною або марлею, і залийте водою кімнатної температури до верхнього рівня зерна. Поставте в тепле затемнене місце. У міру необхідності, потрібно зволожувати верхню тканину.

Проростання зерен до рекомендованих 1-3 мм відбувається приблизно за добу-дві, залежно від температури навколишнього середовища та якості зерна. До речі, навіть просто набряклі зерна (а їх проростання відбувається не одночасно) і ті, які ще не проклюнулися, але вже налилися соками, є повноцінним продуктом.

Тепер необхідно зерна добре промити під струменем води для видалення запаху. І можна вживати в їжу. Пророщені паростки найкраще вживати на сніданок. Можна їсти і в сирому вигляді, ретельно пережовуючи, і в складі корисних і смачних страв.

Важливий момент: деякі паростки бобових містять шкідливі для здоров'я речовини, які при кип'ятінні повністю руйнуються. Тому паростки соєвих бобів і гороху треба піддати обробці парою або відварити в киплячій воді протягом 3-5 хвилин. Паростки квасолі золотистої, сочевиці і люцерни можна спокійно їсти в сирому вигляді.

Борошно для салатів, каш і напоїв

З пророщених зерен можна отримати борошно і посипати ним салати, каші. Для цього пророщені зерна підсушують і роздрібнюють. Таким же чином ми готуємо різні напої з соком, з медом, з вершками (молоко не варто використовувати). Борошно з зерен пророщеного і підсушеного ячменю дуже корисне при діабеті. Рецепт дуже простий: три столові ложки цієї муки заливаємо літром окропу і приймаємо три рази на день по столовій ложці.

Кисіль з ячменю

Дуже корисний людям з діабетом, виразками шлунка і дванадцятипалої кишки кисіль на основі пророщених зерен ячменю. Зерна готуємо наведеними вище способами, готові зерна подрібнюємо, додаємо трохи холодної води, заливаємо окропом і ще пару хвилин кип'ятимо. Отриману суспензію залишаємо на двадцять хвилин і зціджуємо. Приймати такий кисіль потрібно свіжоприготовленим протягом півмісяця.

Кисіль з вівса

Цілющими властивостями володіє і кисіль з пророщеного вівса. Пророщений овес змолоти, розвести холодною водою, залити окропом і кип'ятити 1-2 хв. Ще 20 хв напій треба настоювати, процідити і пити свіжим. Цей кисіль хороший при панкреатиті, діабеті, виразці дванадцятипалої кишки. При ослабленому організмі можна влаштовувати двотижневий курс прийому такого киселю.

Пророщена пшениця корисна далеко не всім. Ось такі вона має протипоказання:

  1. Її не рекомендується давати дітям до 12 років.
  2. У післяопераційний період категорично забороняється її вживати всім віковим категоріям громадян.
  3. В кого є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, виразка шлунка, теж позбавлені можливості включати в свій раціон пророщену пшеницю.
  4. Людям, які мають алергію на глютен, не варто вживати її в їжу.

- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber