Акація біла (робінія звичайна) — Robinia pseudoa- cacia L. Родина бобові — Fabaceae (Leguminosae). Заготовляють для напою квітки акації білої на початку цвітіння. їх сушать або використовують свіжими. Зберігають у щільній тарі. Необхідно всіляко запобігати проникненню молі, яка робить квітки не придатними для переробки.
Технологія приготування напою
- 250 г свіжих квіток акації білої заливають 3 л окропу, настоюють 4 години, фільтрують, доводять до об'єму 3 л.
- 150 г сухої трави підмаренника справжнього заливають 3 л окропу, настоюють 4 години, фільтрують, доводять до об'єму 3 л.
Рецептура напою: настою квіток акації білої — 3 л, настою трави підмаренника справжнього — 3 л, меду ранньовесняного — 2 кг, спирту 96° — до 10 л.
Застосування. Акацієвий напій застосовують при запальних захворюваннях сечостатевих органів, нефролітіазі; захворюваннях дихальних шляхів, печінки, ендометритах, геморої. При стресових станах, екземах, катарах травного тракту, діареї, жовтяниці тощо.
Приймають по 1—2 столові ложки 4—5 разів на добу за ЗО хв. до їди. Напій має приємний смак і запах, а також особливий світло-золотавий колір.
У далеку давнину (як свідчать легенди та перекази) напоями, до складу яких входив підмаренник справжній, ясновидці, ворожбити, чаклуни, чародії, знахарі, чарівниці відгонили від світлиць, обійстя, млинів, винокурень, полів та ланів «злі духи». А в ніч на Івана Купайла цими напоями дівчата «причаровували» хлопців. «Чари» діяли, коли хлопці не лише пили напої з медом, вином чи горілкою, а навіть тоді, коли парубок брав запашну золотаву рослину з гарячих долонь закоханої дівчини, яка потаємно провела замовляння цього цілющого зілля.
- Культурно-історичний портал "Спадщина Предків"