Перейти до змісту
Перейти до головного меню
Перейти до на одну колонку
Перейти на дві колонки
СПАДЩИНА ПРЕДКІВ
П'ятниця 29 бер., 2024
♦ Новини
♦ Духовна культура
♦ Українська етнологія
♦ Українська міфологія
♦ Український фольклор
♦ Народні символи
♦ Народна філософія
♦ Матеріальна культура
♦ Старожитності і пам'ятки
♦ Народна вишивка і вбрання
♦ Народні промисли і мистецтво
♦ Народна кухня
♦ Архітектура
♦ Праісторія
♦ Індоєвропа
♦ Трипільська цивілізація
♦ Елліни
♦ Кіммерійці
♦ Готи
♦ Скіфи
♦ Сармати
♦ Кельти
♦ Давні слов'яни
♦ Русь-Україна
♦ Українське козацтво
♦ Характерники
♦ Український Визвольний Рух
♦ Етнографія
♦ Українські Карпати »
♦ Гуцульщина
♦ Бойківщина
♦ Лемківщина
♦ Закарпаття
♦ Галичина
♦ Буковина
♦ Підляшшя
♦ Покуття
♦ Волинь
♦ Поділля
♦ Полісся
♦ Наддніпрянщина
♦ Слобожанщина
♦ Таврія
♦ Етногенез
♦ Антропологія
♦ ДНК-генеалогія
♦ Мова і література
♦ Мовознавство
♦ Етнолінгвістика
♦ Мандрівництво
♦ Краєзнавство
♦ Городища і замки
♦ Археологічні об'єкти і стоянки
♦ Пам'ятки Українських Карпат
♦ Природознавство
♦ Музеї України
♦ Українці
♦ Спадок +
♦ Cуспільство
♦ Здоров'я
♦ Освіта
♦ Бібліотека
♦ Безпека
♦ Кінематограф
♦ Технології
♦ Музика
♦ Дім і сад
♦ Різне
Пошук
Пошук за Ключовими словами:
Пошук
Усі слова
Будь-яке слово
Точне співпадіння
Сортування:
Найновіші
Найстаріші
Найпопулярніші
За алфавітом
Розділ/Категорія
Шукати тільки по:
Статті
Веб-посилання
Контакти
Категорії
Розділи
Канали Новин
Пошук за Ключовими словами
пироги
Всього знайдено 35 результатів.
Показати #
5
10
15
20
25
30
50
100
Всі
Сторінка 1 з 2
1.
Вітаємо з Яблуневим Спасом 2023!
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... Воїни теж збиралися і проводили братчину. Люди поминали родичів і побратимів. На столі стояли
пироги
і штруделі з яблучною, грушевою, сливовою начинкою, печені яблука з медом, різні фруктові напої. ...
2.
В Ілові біля печери Рожаниці провели археологічні розкопки
(Матеріальна культура/Святилища і місця сили України)
... ритуали на урожайність. В дари богині Рожаниці приносили: млинці, кашу, хліб, сир, мед, олію, крупу,
пироги
, нитки, печиво, хутро, вовну, зерно, яйця, молоко. ...
3.
Чим унікальний Борислав?
(Матеріальна культура/Краєзнавство)
... «Шахтарочка» готують та подають абсолютно чорні
пироги
. Не поділюся тим, що в начинці є. Нехай зберігається таємниця. Єдине, що собі дозволю сказати — що дуже вже ...
4.
Рецепт яблук шматочками в сиропі
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... у випічку –
пироги
, пиріжки, рулети, але в начинку кладу тільки яблука, без сиропу. Джерело © Портал SPADOK.ORG.UA ...
5.
Вареники – Божі хваленики: всі хвалять, та не всі варять
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... на Щедрий вечір, де щедрувальникам за привітання "платили" паляницями, ковбасами, пампушками та варениками; на Русальний тиждень, на Трійцю, де обрядовими вважалися
пироги
(вареники), а також коржі та ...
6.
Декілька рецептів приготування виробів з борошна
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... соді і сметані (З цього тіста приготовляють солодкі
пироги
, пиріжки, ватрушки, печиво та інші вироби з солодкими начинками) Рецептура солодкого тіста на соді і сметані: Муку перемішують з содою ...
7.
Особливості традиційної полтавської кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... – великі печені й смажені
пироги
та менші пиріжки, наповнені різною начинкою. Давньою народною стравою були пундики – смажені на олії невеликі коржики. Пізніше їх почали готувати як солодку страву у вигляді ...
8.
Прислів'я та приказки про дружбу і громаду
(Духовна культура/Фольклор)
... борщ, а я буду м'ясо, а ні, то я буду м'ясо, а ви борщ. В кожної куми свої
пироги
. Втікайте, куме, бо біда суне. Годі, куме, їсти, бо не буде на
пироги
місця. Голодній кумі лиш хліб на умі. Де ...
9.
Чистий Четвер
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... яйця, печуться
пироги
та інші частування, адже в п'ятницю цього робити вже не можна. Ще вдосвіта, до схід сонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір'ї, в хатах — все повинно бути чистим і виглядати ...
10.
12 апетитних гуцульських страв
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... Дуже популярні на Гуцульщині круп‘яні та мучні страви: густа, однорідна каша з кукурудзяного борошна (кулеша), вареники («
пироги
») з різного борошна з сиром та бринзою, картоплею та капустою, «терті пляцки» ...
11.
Прянощі в українській народній кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... птиці, в салатах з яйцями і холодним м'ясом. Шавлію кладуть у
пироги
з капустою, м'ясом, яйцями з рисом. Шавлією посипають безпосередньо перед подачею курячі бульйони, яєчні страви, відварну жирну рибу, ...
12.
Цілюща українська кухня
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... ще з часів Київської Русі, щоправда у ті часи їх також називали -
пироги
. Слово «
Пироги
» («Pyrogy», давньоруське пирогъ -«пшеничний хліб») це праслов’янське слово pirogъ («pirog’»), утворене від ...
13.
Українські скоромовки на всі приголосні
(Мовознавство/Етнолінгвістика)
... так і при Прокопі і при Прокопенятах. * * * Ой, збирала Маргаритка маргаритки на горі. Розгубила маргаритки Маргаритка у дворі. * * *
Пироги
перепечені Перцем переперчені. * * * Росте ...
14.
Що було на столі українців 100 років тому?
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... з буряками тушили шматочки свіжої свинини - виходила знана страва під назвою верещака.
Пироги
начиняли солодкими буряками або гарбузом. Вареники могли готувати з відвареними сушеними грушами або з солодким ...
15.
Українська хата як священний простір
(Матеріальна культура/Народна архітектура)
... хліб та
пироги
, сушили садовину (груші, вишні, сливи, яблука); в холодну пору на печі спали (здебільшого старі та малі мешканці хати). Важливо зауважити, що за даними етнографів, піч входила в ...
16.
Громовиця Бердник. Знаки карпатської магії (2007)
(Духовна культура/Бібліотека)
... піч, його дружина пече
пироги
- на святочну різдвяну вечерю прийдуть діти й онуки, а ми розмовляємо тут-таки, бо в мольфарському «кабінеті» не топиться й там дуже холодно. Ми говоримо про способи мольфування ...
17.
Як святкували та що готували на Великдень 100 років тому?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... свята печуть паску, богатші з білої, а бідніші з темної муки, так само, як на Різдво споживають мясо, та «тістечко» (макарон) з рсолом або молоком, також сир,
пироги
и сиром і бульбами, на маслі і сметані, ...
18.
Про народну кухню українців
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... та святкові дні часто готували вареники; у Галичині вони називалися «
пироги
». Вареники варили з житнього, пшеничного, гречаного, а в карпатських селах — ще й з ячмінного борошна; начиняли сиром, ...
19.
Як я жив у горах
(Етнографія/Гуцульщина)
... Як годиться, нашпигувати її часником, жінка обмазала спеціями і - в піч. Далі почалися експерименти. Згорілі
пироги
ми теж пережили. Тепер уже система налагоджена - навіть хліб печений в печі у нас власного ...
20.
Лемківські страви з гарячої кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... половину ложечки солі, кислого молока стільки, скільки вбере тісто. Таке тісто треба виробити, як на
пироги
. Ділимо на частинки і кожну з них розкачуємо на пляцки завтовшки 1 см. Пекти треба на грубій ...
«
Початок
Попередня
1
2
Наступна
Кінець
»