П'ятниця
29 бер., 2024
     

Ukrainian English
Пошук
Шукати тільки по:

Пошук за Ключовими словами пироги

Всього знайдено 35 результатів.

Сторінка 1 з 2
1. Вітаємо з Яблуневим Спасом 2023!
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... Воїни теж збиралися і проводили братчину. Люди поминали родичів і побратимів.  На столі стояли пироги і штруделі з яблучною, грушевою, сливовою начинкою, печені яблука з медом, різні фруктові напої. ...
2. В Ілові біля печери Рожаниці провели археологічні розкопки
(Матеріальна культура/Святилища і місця сили України)
... ритуали на урожайність. В дари богині Рожаниці приносили: млинці, кашу, хліб, сир, мед, олію, крупу, пироги, нитки, печиво, хутро, вовну, зерно, яйця, молоко.  ...
3. Чим унікальний Борислав?
(Матеріальна культура/Краєзнавство)
... «Шахтарочка» готують та подають абсолютно чорні пироги. Не поділюся тим, що в начинці є. Нехай зберігається таємниця. Єдине, що собі дозволю сказати — що дуже вже ...
4. Рецепт яблук шматочками в сиропі
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... у випічку – пироги, пиріжки, рулети, але в начинку кладу тільки яблука, без сиропу. Джерело © Портал SPADOK.ORG.UA  ...
5. Вареники – Божі хваленики: всі хвалять, та не всі варять
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... на Щедрий вечір, де щедрувальникам за привітання "платили" паляницями, ковбасами, пампушками та варениками; на Русальний тиждень, на Трійцю, де обрядовими вважалися пироги (вареники), а також коржі та ...
6. Декілька рецептів приготування виробів з борошна
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... соді і сметані (З цього тіста приготовляють солодкі пироги, пиріжки, ватрушки, печиво та інші вироби з солодкими начинками) Рецептура солодкого тіста на соді і сметані: Муку перемішують з содою ...
7. Особливості традиційної полтавської кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... – великі печені й смажені пироги та менші пиріжки, наповнені різною начинкою. Давньою народною стравою були пундики – смажені на олії невеликі коржики. Пізніше їх почали готувати як солодку страву у вигляді ...
8. Прислів'я та приказки про дружбу і громаду
(Духовна культура/Фольклор)
... борщ, а я буду м'ясо, а ні, то я буду м'ясо, а ви борщ. В кожної куми свої пироги. Втікайте, куме, бо біда суне. Годі, куме, їсти, бо не буде на пироги місця. Голодній кумі лиш хліб на умі. Де ...
9. Чистий Четвер
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... яйця, печуться пироги та інші частування, адже в п'ятницю цього робити вже не можна. Ще вдосвіта, до схід сонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір'ї, в хатах — все повинно бути чистим і виглядати ...
10. 12 апетитних гуцульських страв
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... Дуже популярні на Гуцульщині круп‘яні та мучні страви: густа, однорідна каша з кукурудзяного борошна (кулеша), вареники («пироги») з різного борошна з сиром та бринзою, картоплею та капустою, «терті пляцки» ...
11. Прянощі в українській народній кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... птиці, в салатах з яйцями і холодним м'ясом. Шавлію кладуть у пироги з капустою, м'ясом, яйцями з рисом. Шавлією посипають безпосередньо перед подачею курячі бульйони, яєчні страви, відварну жирну рибу, ...
12. Цілюща українська кухня
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... ще з часів Київської Русі, щоправда у ті часи їх також називали - пироги.  Слово «Пироги» («Pyrogy», давньоруське пирогъ -«пшеничний хліб») це праслов’янське слово pirogъ («pirog’»), утворене від ...
13. Українські скоромовки на всі приголосні
(Мовознавство/Етнолінгвістика)
... так і при Прокопі і при Прокопенятах. * * * Ой, збирала Маргаритка маргаритки на горі.  Розгубила маргаритки Маргаритка у дворі. * * * Пироги перепечені  Перцем переперчені. * * * Росте ...
14. Що було на столі українців 100 років тому?
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... з буряками тушили шматочки свіжої свинини - виходила знана страва під назвою верещака. Пироги начиняли солодкими буряками або гарбузом. Вареники могли готувати з відвареними сушеними грушами або з солодким ...
15. Українська хата як священний простір
(Матеріальна культура/Народна архітектура)
... хліб та пироги, сушили садовину (груші, вишні, сливи, яблука); в холодну пору на печі спали (здебільшого старі та малі мешканці хати). Важливо зауважити, що за даними етнографів, піч входила в ...
16. Громовиця Бердник. Знаки карпатської магії (2007)
(Духовна культура/Бібліотека)
... піч, його дружина пече пироги - на святочну різдвяну вечерю прийдуть діти й онуки, а ми розмовляємо тут-таки, бо в мольфарському «кабінеті» не топиться й там дуже холодно. Ми говоримо про способи мольфування ...
17. Як святкували та що готували на Великдень 100 років тому?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... свята печуть паску, богатші з білої, а бідніші з темної муки, так само, як на Різдво споживають мясо, та «тістечко» (макарон) з рсолом або молоком, також сир, пироги и сиром і бульбами, на маслі і сметані, ...
18. Про народну кухню українців
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... та святкові дні часто готували вареники; у Галичині вони називалися «пироги». Вареники варили з житнього, пшеничного, гречаного, а в карпатських селах — ще й з ячмінного борошна; начиняли сиром, ...
19. Як я жив у горах
(Етнографія/Гуцульщина)
... Як годиться, нашпигувати її часником, жінка обмазала спеціями і - в піч. Далі почалися експерименти. Згорілі пироги ми теж пережили. Тепер уже система налагоджена - навіть хліб печений в печі у нас власного ...
20. Лемківські страви з гарячої кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... половину ложечки солі, кислого молока стільки, скільки вбере тісто. Таке тісто треба виробити, як на пироги. Ділимо на частинки і кожну з них розкачуємо на пляцки завтовшки 1 см. Пекти треба на грубій ...