П'ятниця
29 бер., 2024
     

Ukrainian English
Пошук
Шукати тільки по:

Пошук за Ключовими словами бабки

Всього знайдено 15 результатів.

1. Особливості традиційної полтавської кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... крупники, бабки). Українська кухня і поема "Енеїда" Різноманітність і багатство страв української кухні описав у поемі «Енеїда» великий письменник, знавець народного побуту І.П. Котляревський: Тут ...
2. Якими були великодні звичаї та обряди закарпатців
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... найважливіша справа – випікання святкового хліба – бабки.  Жінки прагнули спекти якнайбільшу бабку, бо великий хліб свідчив про заможність родини. Господиня починала місити тісто на зорі, стоячи ...
3. Що таке структурована вода?
(Духовна культура/Знахарство)
... на моря." Намолена, заговорена вода ставала структурованою і володіла очисною, нормалізуючою та оздоровлюючою силою. Практично всі бабки й молільники віддавна використовують намолену воду, в кілька ...
... князь Володимир був народжений ключницею його бабки княгині Ольги, яку звали Малуша. Уривчасті відомості про цю жінку стверджують, що вона була дочкою якогось Малка Любечанина і сестрою одного з воєвод ...
5. Прянощі в українській народній кухні
(Матеріальна культура/Народна кухня)
... тим вища якість цедри. Вона використовується для виробів з тіста (паски, бабки, кекси), різних солодких страв, м'ясних підлив, начинок для риби і з риби, для птиці і з птиці. Смак борщів і холодників також ...
6. Юрій Липа. Ліки під ногами (1943)
(Духовна культура/Знахарство)
... Бабки ланцетної Берези Кропиви Червень Кора: Дуба Крушини звич. Цвiти: Арнiи Бузини чорної Деревiю кривавника Нагiдок Липи (кiнець мiсяця) Мачку польового Рум'янцю щирого Трибарвної фiалки Зело: ...
7. Русинка-шляхтянка кінця ХV століття
(Матеріальна культура/Народна вишивка і вбрання)
... Волосся фіксувалося за допомогою льняної кибабки та браного чепця. Такий тип чепця (сплетений з чарунками – «сіточкою») можна побачити на італійському головному уборі. Намітка зроблена ...
8. Як святкували та що готували на Великдень 100 років тому?
(Духовна культура/Народні звичаї і обряди)
... зачислити ще яйця, сир і масло. З печива: паска, бабки та на другі дні печуть або “пляцки” себто хліб на блясі, або “перепічки”. Паску і бабки розчиняють на молоці з водою, або сирватці, а декотрі на бараболях ...
9. Козацька медицина і рецептура
(Праісторія/Українське козацтво)
... Спориш холодний, бабка тепліша, конюшина "гарячіша" від бабки. Серед бабок велика - "темпераментніша" від малої чи ланцетолистяної. Наслідок? Півгодини-година горілиць замінить ніч у затишному ліжку.         ...
10. Медицина Давньої Скіфії
(Праісторія/Скіфи)
... велику турботу про своїх дітей. Допомогу матерям і дітям надавали «бабки-повитухи», які від покоління до покоління накопичували знання і навики. За свідченням Гіппократа, скіфи не сповивали дітей, а давали ...
... і ніяким бабкам та знахарям не вірила. Але зі мною сталася подія, яка змусила повірити, що й бабки-шептухи можуть зробити своїм словом те, що і лікарі своїми засобами. А було це так. У селі в осінню пору ...
... у широких ременях, була купка якихось людей у білих капелюшках; убрані були не по-нашому. Хто то та хто — марно допитувалася я в бабки. “Ет, літніки”, — відмахнулася бабка непоштиво щодо тих чужих людей. ...
... обряд, який починався із приходом бабки-повитухи, яку називали по різному: «баба», «вармацька баба» (вармувати – охороняти Хустщина), «валальська баба» (Великоберезнянщина). «Приходячи до породіллі ...
14. Шешорська святиня
(Матеріальна культура/Мегаліти Карпат)
... Дякую Соколюку Миколі Івановичу, що цікавою розповіддю переказів своєї прабабки змусив мене вийти на київських прозорливців. Щиро дякую заступнику голови РДА Костюк Анастасії Григорівні, директорові ...
15. Традиційна медицина гуцулів Рахівщини
(Духовна культура/Знахарство)
... лопуха на олії. Рекомендували щовечора втирати її у волосся. У народній хірургії, як кровоспинні та ранозагоюючі засоби широко вживались свіже листя деревію (“муращунику”), подорожника (“бабки”), гірчака ...